Ik lig in een deuk. Vraagt de jongste (7) aan de Sonos luidspreker ‘Hey Google, even het liedje…. Al zingende 🎶’ Ik kan niet wachten.’ (Sinterklaasliedje, Bellinga) Google: Sorry, ik weet niet wat u bedoelt. Zegt mijn jongste terug: Hey Google, ‘Wil je wat slimmer zijn, anders ben ik je moat af.’
Ja, in ons huis praten we tegen apparaten met een stekker.
Helaas, lijkt het mooier dan het is. Op mijn stem reageert de Sonosbox amper. Ik praat geen dialect, netjes ABN. Soms heb ik geluk. ‘Hey Google, speel Skyradio’ en wordt de opdracht uitgevoerd. Heel vaak ook niet, krijg ik het antwoord terug: Sorry, ik weet niet wat u bedoelt. Of er begint een foute, buitenlandse zender te draaien. Nou lekker dan. Of deze: Ik moet nog veel leren, help me het te begrijpen.
Bij ons in de slaapkamer hangt namelijk een Sonosluidspreker met microfoon. Handig als ik in bad lig en opdracht geef om muziek te draaien. Ja, dat is de bedoeling. Dat kreng luistert nooit naar wat ik vraag. Het komt weleens voor dat ik vriendelijk verzoek dat het apparaat moet uitschakelen, gebeurt er niks. In begin vroeg ik wel 4 keer achter elkaar vriendelijk of de radio uit mocht, geen reactie! Ik praat tegen een apparaat…. Roep ik boven de muziek uit: ‘Hey Google, houd je kop!’ valt het apparaat uit. Duidelijke taal, vast een fabrieksinstelling. Ik denk dan ….. Waar ben ik mee bezig? Wils, pak gewoon je telefoon en zet Spotify aan of uit, niks geen gezeur. Soms vergeten ik dat de microfoon aanstaat. Ik raad je aan om de microfoon uitzetten, heb je meer privacy. Google hoort alles, en luistert graag mee. Voer ik een gesprek, valt Google ons in de rede met een route planner of zegt ze hoe laat het is. Dan vraag ik me werkelijk af, wat ze allemaal heeft mee gekregen. Niks lijkt meer privé. Gemak dient de mens, alles wordt zo makkelijk mogelijk gemaakt. Je hoeft alleen maar wat te roepen en het gebeurt. Google Nest kan zelf de lampen op tijd aanzetten of de thermostaat regelen. Onze kinderen weten straks niet beter. Onze jongste kon, zodra hij kon praten, de smart TV bedienen. Hij gebruikt het microfoontje op de afstandsbediening en sprak uit wat hij wil kijken, vervolgens speelt de video af. Wie heeft hem dat geleerd? Deze functie is wel top voor analfabeten die niet kunnen typen. Google assistent helpt ze overal mee. Kunnen onze kinderen straks nog zonder Google? Google kan wel zorgen voor vertier. Eenzame mensen die normaal tegen een huisdier of plantjes praten. Kunnen nu een gesprekje met Google maken. Hey Google, wat voor weer wordt het vandaag? Hey Google, welke dag is het vandaag? Hey Google, vertel eens een mop? Hey Google, wat eten we vandaag? Google heeft overal een antwoord op. Wil je het nog fijner, kan je ook nog het stemgeluid aanpassen. Het is maar net wat je voorkeur is. Mijn vriendin bijvoorbeeld luistert naar een fijne vent. ‘Goedemorgen schoonheid,’ kan je dag toch niet meer stuk? Trouwens ik zet geen Sonos of Google Nest in de keuken neer. Voordat ik het weet komt Google met opvoedtips of met een pedagogisch betoog. Let op mijn woorden. Tussen nu en 20 jaar krijg je instanties of levende Cookies aan de deur.

Geef een reactie