Day 30 Beeld

‘Vandaag geen beeld!’ ….. Hoor ik mezelf zeggen. ‘jullie zijn verslaafd’ Roep ik al swipend vanaf mijn telefoon. ‘Jullie luisteren voor de meter niet, ik moet alles vijf keer herhalen’. Ik ben dus het type moeder, wie zou voorkomen dat het ‘beeld’ haar huishouden zou overnemen. ‘Nee, ik begin niet aan spelcomputers, ’t kind wil dan niks anders meer spelen. Kinderen moeten naar buiten of lekker bouwen en knutselen. Het brein moet gestimuleerd worden met prikkels en veel ervaring, zodat ze hun talenten ontdekken en zich verdrinken in spel en fantasie’……. Serieus? Nee, een beetje overdreven, maar goed, de intentie was er. Het woord ‘beeld’ heeft in ons gezin een grote betekenis: alle apparaten met een scherm, t.v. tablet, mobiel etc. We kunnen er niet om heen. Onze kinderen groeien op met steeds meer beeld. Mijn kinderen hebben allebei een tablet, met heel veel spelletjes. De oudste heeft ook nog een mobiel, zonder nummer, want zo kan ze beter Tik Toks en foto’s maken. YouTube mag alleen op de vaste pc in de keuken. Ik kan dan namelijk volgen wat ze kijken. Binnen de kortste keren natuurlijk met een koptelefoon op, want ik werd gek van dat vreselijke commentaar van die vloggers. Hoge piepstemmetjes of irritant gelach galmt constant door ons huis. We hebben wel één regel, zodra er wordt gevloekt, swipen we door. Nou ze kunnen blijven swipen. Jammer, heel vaak wordt de naam van onze Verlosser en Redder niet heilig genoemd. Ze kijken ook graag Netflix en spelen het liefst de hele dag online, het begint nu wel de spuigaten uit te lopen. Als ik vraag aan de jongste: ‘ Wil je even de tafel dekken? we gaan zo eten.’ Krijg ik geen reactie. Ik spreek nu in gebiedende taal: Dek de tafel! ‘Ja, is goed moe’ ….. Vervolgens blijft hij DOORSPELEN. Serieus? Ik moet dan hem toe lopen en in zijn beeld gaan staan, voordat ik weer contact heb en hij weet wat ik vraag. Ik kan zeggen of roepen wat ik wil, het komt niet binnen. Vervolgens staat meneertje op en presteert om met één hand de tafel te dekken en in de andere houdt hij de tablet vast en blindelings dekt hij de tafel zonder van het beeld op te kijken. Of ze nemen dat apparaat mee naar de w.c! Ja, dit gebeurt echt! Zorgelijk, ik krijg gelijk het verwijt dat ik ook nog wel juffrouw ben…wacht maar als die van jullie zo oud zijn! Natuurlijk, noem ik nu de momenten dat het ook kan. Weekend of vakantie, lekker chillen op je eigen manier. De rest van de week gebruiken we een Family link. Ideaal. Mijn man is de beheerder. Zodra ze een spel willen downloaden, moet hij het eerst goedkeuren. Hij bestuurt de tablets vanaf zijn telefoon. Hij ziet wat ze spelen. We hebben een tijdslimiet ingesteld. Door de week, 2 uur per dag. Na een uur komt er een pauze van 20 minuten. Vanaf 7.30 tot 19.30 kan er gespeeld worden en daarna is het Bedtijd. Het gaat allemaal vanzelf, de tablet vergrendeld. Het beeld wordt zwart met een duidelijke boodschap: Bedtijd of Tijd voor een pauze! Hoef ik niks voor te doen. Ik hoor direct aan het gegil of gezucht, wanneer de tablet wordt vergrendeld. Brutaal? Eén druk op de knop, weg speeltijd. Zodra ze virtueel spelen, hoor ik ze niet. Nee, ze zitten of liggen in hun eigen bubbel, maar zodra het beeld is uitgeschakeld, dan begint het….. Elkaar verdragen, ho maar. Elkaar helpen, samen spelen. NEE, het tegenovergestelde! Kijk en dan kom ik in actie, ik bedenk heel concreet wat ze anders kunnen doen. Playmobil, lego of knutselen. Heel pedagogisch denk je misschien, maar als ik daar geen zin in heb, zeg ik dat héél snel moeten stoppen anders krijgen ze een beeldverbod. Nou, dat is duidelijke taal, begrijpen ze direct, ze dammen gelijk in. Ik moet ze dus letterlijk motiveren om iets anders te ondernemen. Ik heb inmiddels geleerd om het goed in te zetten, wanneer het mij uit komt. Wil ik in bad, of krijg ik visite, dan krijgen ze een uurtje bonustijd. Mijn kids hoor je niet. Kortom, wij kunnen niet meer zonder beeld, ik ook niet. Natuurlijk komt straks het moment dat ik ook word gelinkt aan Family link…… Kan ik straks ook bonustijd verdienen of wordt mijn schermtijd ook beperkt of vergrendeld.

Eén reactie op “Day 30 Beeld”

  1. Dit lijkt me ook heel handig voor mijn baasje 😂

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: