Hollandse Garnalen

Mijn vader en mijn broer zijn garnalenvissers. Ze vissen meestal voor de kust van Nederland maar ook die van Denemarken. Het vissen op garnalen gaat meestal op deze manier. Zondagnacht om 12 uur rijden ze naar de haven in Harlingen of ergens in Denemarken, dat is 8 uur reizen, voordat ze dan aan boord zijn. Ze nemen eten mee voor de hele week. Vaak zijn ze op vrijdag klaar op de kotter en komen ze rond de middag of avond weer thuis.

Een garnalenkotter hoeft niet groot te zijn, kleine fijne netjes worden gebruikt om de garnalen te vangen. Het vangen van garnalen is wisselend, per dag verschillend. Verschillende factoren spelen mee om wat te kunnen te verdienen. Zoals het weer is altijd een grote deler, verder de prijs en de vistijd. De grootte van de garnaal telt ook mee.

Een paar keer per jaar komt mijn vader met de kotter in de Urker haven. Dit is zo ontzettend leuk. Mijn kinderen kijken volverwachting uit naar hun opa/bèbe en oom. Ze staan op de kant te wachten, turen over het IJsselmeer. Zien ze de lampjes van de kotter al? Vaak toetert bèbe ook even als de kotter de haven binnen vaart. De kids juichen van plezier en rennen met de varende kotter mee, naar de ligplaats. Wanneer zijn ze oud genoeg om het meertouw aan te pakken? De vrouwen en familie staan ook opgewekt te wachten, het is zo’n mooi plaatje. Ik kan hiervan ontzettend genieten. Voorbijgangers genieten graag mee met het tafereel. Het vieren van blijdschap en dankbaarheid voor een behouden vaart.

De Garnalen worden direct gelost, de vrachtwagen staat klaar om naar de visveiling te rijden. Vanuit de veiling gaan de Hollandse Garnalen grotendeels naar Marroko. In Marroko worden de garnalen gepeld. Na het pellen gaan ze weer terug voor de verkoop en daarna ligt het product in de schappen of op je bord in een restaurant. De Hollandse garnaal heeft dan al een behoorlijke reis achter de rug.

Vroeger werd op Urk voor een extra inkomen garnalen gepeld. De hele familie hielp dan mee. Het is enorm veel werk om een zak garnalen te pellen.

Wij hebben de luxe om verse garnalen direct uit de zee, te pellen en te eten. Het pellen is heel eenvoudig. De schaal breek je en je haalt de pit eruit. De pit is het garnaaltje zonder schaal. Wanneer je een broodje garnalen wilt eten ben je 10 a 15 minuten aan het pellen.

De smaak van de verse garnaal is iets aparts. Je proeft de zilte smaak van de zee, ontzettend lekker. Helaas, kan je dit alleen maar ervaren als jezelf de garnaal pelt en direct eet. Vraag aan de visboer of hij ongepelde garnalen kan leveren. Gepelde garnalen uit de supermarkt zijn ook prima, maar vers gepeld is voor mij smaaksensatie. Ik proef de zee, verder niks meer aan doen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: