Pruikentijd

Nee, ik heb het niet over de nieuwe serie Bridgerton op Netflix. Ik heb het over de realiteit. Wat is het toch? De nieuwste reclames van grote wereldmerken. Harry Styles (popidool) op de cover van de Vogue. Stralend met een haute couture jurk aan. Verder zie ik jongens met snorhaar zich vol smeren met lippenstift op Instagram. Mascara wordt perfect aangebracht door knappe boys. De nieuwste trend van marketing. Toch is het van alle tijden, de 17 en 18e eeuw bijvoorbeeld. De pruikentijd, toen was de mode zeer opzichtig. Witte gekrulde pruiken, overdadige make-up, kleding met kant, gouddraad, veel strikken en gespen en hoge hakken. De weldaad van de Gouden eeuw werd rijkelijk uitgebeeld. Gender neutraal, iedereen deed mee, het was natuurlijk de mode voor de rijken. Ik denk niet dat een havenarbeider ’s ochtends eerst een pruik opzette en de neus poederde. Nee, Er was duidelijk verschil tussen arm en rijk.

Ik heb genoeg romans gelezen over die tijd. Ik vraag me wel eens af, waar ik voor zou vallen in die tijd. Een koopman, met pruik, make-up en hakken of een havenarbeider met lang haar met misschien een baardje. Die ’s avonds bezweet en vies terug kwam van alle gedane arbeid. Ik zou hem natuurlijk eerst schoon schrobben in de tobbe. Trouwens, ik heb gelezen dat na verloop van tijd die pruiken ook een luchtje kregen. Ze konden niet gewassen worden, dus werd de pruik weer wit gepoederd….tja, ik denk toch dat ik voor de arbeider zou gaan. Wie weet wat voor kapsel er onder die pruik zit.

Misschien komt de pruikentijd wel weer terug. Wanneer ik van de reclames uit ga, dan is het straks heel normaal make-up te delen met je man. Ik zie het nog niet concreet voor me. Mijn brein kan het niet verwerken dat ik een lippenstift van 20 euro koop en vervolgens ga delen met mijn man. Ik ben zuinig op mijn make-up. Laat staan dat ik vervolgens snorharen eraf sta te pulken. Ik deel lief en leed mijn mijn EGA, maar niet mijn lipstick of dure poederdoos, mij niet gezien. De havenarbeider past het best in mijn optiek.

Mannen met baarden vond ik eerst wat voor oudere mannen, maar de laatste tijd merk ik dat ik het wel mooi vind. Nu zie ik jong en oud met kinhaar. Sommige mannen knappen juist op met een baard. Ik vind het mannelijk en stoer. Echte bikkels van mannen, tja, ik duik nog verder de in geschiedenis, de Vikings bijvoorbeeld, die straalden bravoure en oerkracht uit. Goed, ik houd niet zo van al die tattoos en plunderen, maar die lange haren en die baard. Ja, Ik vind het stoer. Het waren de Noormannen, die de zee over gingen voor de handel en ontdekten nieuwe gebieden. De vrouwen wisten van aanpakken en runden thuis de boel. Bijna vergelijkbaar met Urkers, altijd opzoek naar nieuwe mogelijkheden om een boterham te verdienen. Wanneer mijn bokker (visserman) thuis kwam na een weekje vissen, zag hij er ook onweerstaanbaar uit met een baard. Een baardje van een week vind ik stoer genoeg.

Eén reactie op “Pruikentijd”

  1. Mannen zijn natuurlijk ook gewoon een enorme afzetmarkt als het je lukt ze aan de make-up te krijgen 😂

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: