De markt

Mijn wekelijkse uitje is tegenwoordig de markt.
Ik kom mijn hele leven al op de markt. Vroeger was de markt op de Hofstee. Wij hadden het geluk dat we bij de vuurtoren woonden, dus de markt was op loopafstand. Altijd eerst even langs mijn oma en dan werd mijn zaterdagse gulden direct omgezet op de markt. De mooiste kraam was natuurlijk die van Sjoerd Kramer. Grijpende bessies, kinderen die elke week kwamen kijken en sparen om iets te kunnen kopen. Iedere ouder vermeed die route. Jankende kinderen die geen stap verder wilden doen en een cadeautje eisten, Actionpraktijken. Ze werden gesust met een lekkere loempia of een zak snoep. Later werd de markt verplaatst naar het Urkerhard. Kwam dat even goed uit! Ik verhuisde namelijk mee. Ik kan het weer lopend af. Op de markt is je gulden een daalder waard gaat niet meer op, tenminste niet voor mij. Ik ga altijd voor de kwaliteit en de keuze. Vergeten groenten, exotische vruchten, kaas, noten en prachtige bloemen. Je ziet wat je krijgt. Ik heb meestal dezelfde looproute. Wel grappig want die marktboeren zijn natuurlijk geen Urkers maar ze zijn wel van grote waarde binnen de Urker cultuur. Ze kennen hele families en gezinnen, die jaren lang voorbij komen. Alle fases maken ze mee, van jong naar oud. Vroeger werd ik met een boodschappenlijstje naar de markt gestuurd, later sta ik voor mijn eigen gezin de boodschappen te halen Sommige boeren proberen zelfs het dialect, houd maar op, dat klinkt nergens naar. Hoeft niet ook niet, jullie horen er helemaal bij. Sommige kramen komen en gaan. Altijd even slikken, wanneer er een kraam stopt op de markt. Mijn vaste vertrouwde ronde op de markt klopt dan niet meer. Gelukkig, staat er ook snel weer een andere kraam op de vertrouwde plek. Bijvoorbeeld Sabores, een foodtruck met heerlijke tapas. Ik ben helemaal fan. Het lekkerst vind ik al die snacks op de markt. Jarenlang konden we het af met een loempia, nu zie je kinderen om half tien al met een frikandel of een zakje grillworst rond lopen. Trouwens de frikandelbroodjes zijn ook erg in trek. Ik weet niet hoeveel zakgeld kinderen krijgen, maar je kunt je geld wel kwijt op de markt. Zo verbaas ik me vaak over de kippenboer. Vroeger had Tran een goudmijntje ontdekt op de markt, met zijn zelf gedraaide loempia’s maar nu staat de kippenboer ook in het rijtje. Een echt haantje in zijn harem / ren. Altijd in voor een praatje. Soms sta ik daar drie rijen dik te wachten, altijd volk Veel mensen denken dat Urkers altijd vis eten, volgens mij is kip op Urk een gedegen tegenstander.

Eén reactie op “De markt”

  1. Leuk stukje 👍

    Outlook voor iOS downloaden
    ________________________________

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: