Gebakken slibtongetjes

Gebakken tongetjes zijn het meest bekend op Urk. Wanneer de visserman thuis wordt afgezet na een week vissen, neemt hij verse vis mee. Vaak zijn het slibtongetjes. Met een beetje geluk is de tong aan boord al schoongemaakt. Thuis hoef je alleen nog maar schoon te spoelen. Laat de vis uitlekken in het vergiet en zet de frituurpan op 180 graden. Gebruik zonnebloem of argide olie, geen frituurvet. Wanneer het vet heet genoeg is, bak dan de tong. De tong is snel gaar, je ziet het aan de mooie bruine kleur. Wij strooien na het bakken wat viskruiden op de vis. Wij eten de vis altijd vanaf het graatje.

Veel Urkers eten ook rijst bij de vis. Gekookte pap rijst met boter en suiker. De rijst wordt gekookt in melk. Ik doe dat eigenlijk niet. Na 5 slib tongetjes zit ik namelijk helemaal vol, vis voedt enorm. De kinderen eten wel graag rijst er bij. Ik kook dan zilvervlies rijst met een schepje bruine rietsuiker en een klontje boter.

We eten ook wel mooie grote Noordzee tong. Ik vind het zonde om die in de frituur te laten zwemmen. Grote tong hoef je alleen maar in de room boter om en om te bakken. De vis is binnen 5 minuten gaar. Voordat ik ga bakken strooi ik wat peper en zout of viskruiden over de tong. Ongelofelijk lekker. Je kunt er nog iets bij serveren zoals salade of wat groente. Ik ga meestal alleen voor de vis.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: