Gerookte IJsselmeerpaling

Mijn voorkeur gaat uit naar IJsselmeerpaling. Op Urk noemen we paling aal, spreek je uit als oal. Paling wordt op twee manieren gevangen. Met een fuik of een beug. Een fuik is een vangnet, en een beug is een lange lijn met vishaken waar de paling zich aan vast bijt. Vroeger werd er ook met kistjes paling gevangen. Een houten kistje waar de paling werd in gelokt met aas. Mijn opa ving ook graag zijn eigen maaltje, dus wij zijn opgegroeid met gerookte oal vanuit het IJsselmeer.

Ze zeggen dat paling die met een beug is gevangen het lekkerst is, omdat die vetter is. Eerlijk gezegd proef ik geen verschil. Ik kijk naar de grootte van de paling. Die hele dunne vind ik sneller droog gerookt, en trek je het vel zo kapot. Die hele dikke paling is vaak heel vet, wel de goede vetten natuurlijk. Ik ga liever voor er tussen in.

De paling wordt eerst gevangen, daarna ‘schoongemaakt’ dit betekent organen eruit. De paling wordt aan een pin geregen en in een rookton gehangen. De rooksmaak is ontzettend lekker. De paling wordt langzaam gaar in de een ton. Ambachtelijke gerookte paling is een delicatesse die smaak proef je niet vanuit een supermarkt. Paling uit een supermarkt is vaak kweekpaling. De vis is stijf en compact en ook vacuüm verpakt.

Veel Urkers roken de vis liever zelf, maar je kan ook ook gewoon bij de visboer gerookte paling kopen. Voor de fijnproevers is er echt wel verschil. De manier van roken is een kunst op zich.

Gerookte paling is best wel prijzig, maar de smaak sensatie is het zeker waard. In de zomer wordt de paling verkocht. Er mag maar een beperkte tijd gevist worden op paling, dus wees er snel bij.

De gerookte paling is heel makkelijk te bereiden. De vis is verpakt in papier. Ik gebruik dat papier als bord. Je pakt de kop beet en trekt het vel voorzichtig van de de paling. Vervolgens kan je heel makkelijk de vis van de graat halen. Het graat is compact, dus je hoeft niet bang te zijn dat het je een graatje in je keel krijgt. De vis pluis je er makkelijk van af.

Wij eten graag de paling op toast. Je hoeft er niets aan toe te voegen. De Rooksmaak is genoeg. Je kan natuurlijk ook direct de paling van het graatje eten. Mengen door een salade of op een broodje is ook lekker. Enjoy!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: