‘Winter is Coming’

‘Winter is coming’ is afkomstig uit de The Game of Thrones. Daarin betekent de uitspraak méér dan simpelweg ‘het wordt winter’. In The Game of Thrones is de winter een loodzware tijd vol dreiging, maar voor anderen juist een tijd waarin ze zichzelf kunnen bewijzen: een metafoor voor een periode van gevaren én uitdagingen. (bron Taalbank. NL)

Ik heb de serie een tijdje gevolgd en ik zie de knappe John Snow in een berenvel ijsberen achter The Wall. Een muur van ijs, waar je niet wilt wonen. Ik werd al koud van de beelden vol sneeuw en ijs.
In de serie werd steeds gewaarschuwd met de: The winter is coming.
De afgelopen weken hoor ik het steeds het mantra in mijn hoofd: The winter is coming!
Nieuwsberichten vertellen steeds dezelfde boodschap, door de hoge energieprijzen zal het aankomende winter voor veel huishoudens knap lastig worden. Overal om mij heen hoor ik bezorgde geluiden. Sommigen zijn blij dat ze nog een contract hebben lopen, maar wat als dat stopt? Bereid je voor!
Onze energiemaatschappij ging vorig jaar kerst al failliet, dus geen contract. Wij deinen mee met variabele gasprijzen. Wij hebben afgelopen winter al kunnen oefenen. Bewustwording is de eerste stap. Hoe verbruik je zo min mogelijk gas, in ons geval dan. Wij hebben zonnepanelen en een pelletkachel in de veranda. Het is ons gelukt om warm de winter te trotseren. Het was gelukkig niet zo koud. Helaas stoken we een deel voor de meeuwen, want een veranda is geen aanbouw.
Wel blaast onze kachel de keuken in. De woonkamer is steenkoud, daar zitten we vaak ’s middags als de zon schijnt. Wij hebben veel ramen dus het zo warm.
De gezellige koffie praat krijgt wel een serieuze ondertoon. Iedereen vraagt zich af hoe ze op welke manier energie kunnen besparen.
De meest voor de hand liggende tips komen op tafel.

Ik zet ze even op een rijtje, het scheelt echt als je er bewust op let.
Korter douchen, gebruik een timer op je telefoon. Douche, als het kan met lauw water. Sommigen douchen koud voor een goede start. Niks voor mij ik ben een koudkleum. Douchen op de sportclub. Douchen in een rijtje, vond ik ook wel lachen. Zie je het voor je? Iemand staat onder de douche en er wordt gewisseld zonder dat de kraan uit hoeft.
Badwater delen met de rest van het gezin. Doen wij eigenlijk altijd al. Sommigen vinden het vies. Ik niet, ik ga gewoon als eerst. Meng en thermostaatkranen op koud zetten, hoeft de cv niet telkens aan te slaan. Vaat afspoelen met koud water. Wanneer je dak vol ligt met panelen gebruik dan de waterkoker voor bijvoorbeeld een emmertje sop. Je kunt ook eerst water koken en dan de aardappelen op het gas. Heb je een Cooker, dan heb je geluk. Wij koken nog op gas, maar kan ook op inductie. Hoeft voor ons nog niet, omdat koken weinig kost. Mijn man heeft een app en geeft weer wat we verbruiken. Jammer, ik ben dol op badderen, steeds weer op nieuw heet water erbij. Uren genieten wordt nu ijskoud een ding, omdat het bijna geldverspilling lijkt. Ik laat me niet gek maken. Het gaat ook om mindset, ik lig in een heet bad, omdat ik het waard ben 😁. Goed ik merk dat vaker onder de douche stap dan dat ik in bad lig, ergens komt de bewustwording steeds weer terug. We gaan weer back to basic. Straks staat er geen boom meer in het Urkerbos, iedereen wil van het gas af en zoekt een alternatief, hout, pellet of warmtepomp, hybride boilers, pipes op je dak. Verduurzamen kost veel geld en haalt het uit? Wat als je niet kunt verduurzamen…. Dan kost het maandelijks extra geld. Komt er een oplossing voor de huishoudens die dat niet kunnen betalen? Ik heb nog nooit ergens op moeten letten. Ik denk trouwens veel van mijn generatie. We zijn verwend.
We gaan weer back to basic houthakken, water koken, eten verbouwen. Straks komen de naaimachines weer van zolder. Moeder, de huisvrouw krijgt het naast haar baan nog druk. Ik begin met het volgende: Investeren in warme kleding. Geen synthetische stoffen, maar wol. Hoe gezellig is het dat we weer leren breien of haken gezellig rondom een kacheltje, krans houden. Ik las op Twitter over huiskamerpoolen, vroeger deden ze niet anders. De hele familie rondom de kachel, luisteren naar elkaar, families van 2 of drie generaties woonden bijelkaar. Schijnt ook heel goed te zijn voor onze kinderen dat ze veel contacten kunnen opbouwen. Ik romantiseer natuurlijk met een knipoog, ik zit nou niet echt iedere dag met mijn grote familie rondom de kachel, maar in geval van nood, be my guest.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: