TikTok

De populaire app TikTok is hartstikke hot. Tieners krijgen geen genoeg van het constant kijken naar korte grappige filmpjes. Ook mijn kinderen blijven eindeloos kijken. Ik ben er niet blij mee. Chapeau voor ouders, die tot nu toe, TikTok niet toestaan. Begin er niet aan, want er is geen weg meer terug!
Nou Wilsje, overdrijven is ook een vak! Hoor ik je misschien denken.
Mijn kinderen zijn onder de 13, dus ze mogen niet de app gebruiken! Het is heel makkelijk om onder de 13 een account aan te maken. Het enige nadeel is wel, dat het account steeds wordt verwijderd door TikTok. Bij mijn dochter is dat namelijk een aantal keer gebeurd. Voor haar één groot levensdrama, want O haar account was verwijderd met al haar leuke video’s.
Ja, in haar jonge eenvoudige leven heeft ze nog niet veel om zich druk te maken, dan is een verdwenen account een big issue.
Bravo, voor TikTok om jonge gebruikers in bescherming te nemen door een harde tik uit te delen. Daar is ook alles meegezegd, want een dag later loggen ze weer opnieuw in met een splinternieuw account.
Ik kijk het al een tijdje argwanend aan en merk dat ik langzaam de controle verlies over het gebruik. Na schooltijd liggen ze lang uit op de bank, en doen niet anders dan TikTok kijken of maken. Willen ze iets uit de keuken halen, lopen ze als robots langs elkaar, starend naar het beeldscherm in de hand. Willen ze naar de w.c, TikTok gaat mee. Het is niet gezond! Goed, ik vlak mezelf ook niet uit, ik zit ook op Instagram, het zelfde laken in pak. Ik kijk ook reels en voordat ik het weet is er een kwartier voorbij.
Dit kan zo niet langer! Wij gaan het nieuwe jaar anders aanpakken. Wij minderen met social media, want er is niks sociaals aan. Mensen worden eerder a-sociaal. Wanneer mijn kinderen iets willen vragen en ik lig op de bank ook te staren naar een scherm, luister ik soms niet eens, laat staan dat ik opkijk. Ik geef weinig antwoord en scroll weer verder. Misschien klinkt het jullie ook bekend in de oren. Het is toch verschrikkelijk.
Het is ons gezin binnengeslopen, langzaam past iedereen zich aan.
Ik houd van Cold Turkey, het is alles of niks. Van de week zag ik bij een praatprogramma een high-tech gast. Hij wist precies wat er staat te gebeuren in tech-land. Chinezen, die straks alles van ons weten. Alle data van TikTok belandt in China. Jongeren zijn straks verslaafd, komen de deur niet uit, groeien dicht, worden misschien depri en hebben geen echte vrienden. Ze weten straks niet meer hoe een normaal gesprek wordt gevoerd, want het enige is : Hmmmm, gromm, piep dat eruit komt. Oogcontact? Het geeft connectie, het brein wordt geprikkeld. Is er nog genoeg oogcontact?
Wanneer jonge kinderen kostbare vrije tijd, alleen maar achter beeld verbruiken, leren ze dan ooit echt spelen en contacten opbouwen? Jonge kinderen leren juist van het samen spelen zonder beeld. Lol en ruzie maken is oké. Mijn oma zei het 10 jaar geleden al. Ze zag hoe makkelijk mijn peuter, swiped over mijn telefoon veegde. Ze zei: ‘Willina, haar jonge zuivere geest wordt nu al aangetast.’ ‘Nou oma, dat valt wel mee. Ik ben erbij. ‘ Tien jaar later geef ik mijn oma gelijk. Wat krijgen mijn kinderen allemaal te zien? Beelden en woorden die ze nog niet kunnen verwerken. Ze flitsen voortdurend voorbij. Natuurlijk, zeg ik er wat van. Ik hoor ergens een bom tikken. Wij zijn als ouders getikt dat we dit toestaan. Wij hebben de volgende dag direct TikTok verwijderd. Zorgvuldig leg ik de gevolgen uit. ‘Straks als jullie ouder zijn… dan kijken we verder.’ ik hoor het mezelf zeggen. Ik had meer weerstand verwacht, maar onze kids pasten zich gewillig aan, best opvallend. Ik snap het wel, want ze zijn ons altijd een stap of twee voor. Ze kijken gewoon verder op een ander kanaal, zoals YouTube.
Zonder social media hebben we een hele leuke avond gehad. Mikado uit het kerstpakket werd erbij gehaald. Het samen spelen en luisteren moet nog geoefend worden, daar kan ik een nieuwe blog mee vullen, dat even terzijde.
Toen ik de jongste naar bed bracht zei hij: ‘Moe, wat was het gezellig, veel leuker dan TikTok. So far, so good.

P. S : Ik ben loyaal aan mijn gezin. Ik probeer zo min mogelijk op social media te kijken, te delen en te reageren. Wil je mijn blog lezen? Abonneer dan op mijn site: http://www.wilsje.com

Staat in het het menu onder het kopje Welkom.
Kost geen geld en trouwens in het archief staan al mijn blogs, die je kunt terug lezen.

2 reacties op “TikTok”

 1. Die wijze oma”s hè

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad Scotty. Grootouders zijn onmisbaar voor mijn gezin. Ik ben blij dat ze nog bij ons is. Ze word straks 90 jaar.

   Groetjes Willina

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: